Γιατροι

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού φτάσετε στο Manchester (και στο UK γενικότερα), είναι να γραφτείτε με έναν GP.

To εθνικό σύστημα υγείας (NHS, National Health Service) είναι πολύ καλά οργανωμένο, σε αντίθεση με το ΙΚΑ! Ο τρόπος για να έχετε πρόσβαση σε γιατρούς είναι ο εξής:

  1. Γράφεστε με έναν γιατρό (GP, General Practicioner = γενικός γιατρός). Όλοι πρέπει να είναι γραμμένοι με έναν τοπικό γιατρό.
  2. Αν χρειαστεί να τον επισκεφτείτε, κλείνετε ραντεβού μέσω τηλεφώνου και πάτε. Οι επισκέψεις είναι για μη-επείγοντα, καθώς τα ραντεβού δίνονται για μερικές μέρες αργότερα. Υπάρχουν ραντεβού διαθέσιμα την ίδια μέρα για πιο επείγοντες επισκέψεις, συνήθως πρέπει να καλέσετε το πρωί πριν τις 9 για αυτό.
  3. Ο GP προσπαθεί να διαγνώσει γενικά τι πρόβλημα υπάρχει. Οι GP γενικά έχουν περιορισμένες δυνατότητες, λόγω του τρόπου λειτουργίας της NHS. Το πολύ πολύ να δώσει φάρμακα ή να κάνει κάποια απλά τεστ. Συνήθως, για παθήσεις πιο πολύπλοκες από ένα κρύωμα ή βουλωμένη μύτη, ο GP θα σας στείλει στο νοσοκομείο όπου θα μπορέσετε να δείτε έναν ειδικό για περισσότερα τεστ (“refer to hospital”). Μπορεί να το ζητήσει και ο ασθενής αυτό, αν είναι βέβαιος ότι ο GP έχει φτάσει στο όριό του και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο – οι περισσότεροι GP χαίρονται να κάνουν hospital referrals!

Συνεχίστε την ανάγνωση περί νοσοκομείων εδώ…